2025
Sesong for Varpa: 15. juni - 31. august. Startskuddet for sesongen skjer klokken 1200.
Sesong nedre del av vassdraget: 15. juni - 31. august. Startskuddet for sesongen skjer klokken 1200. (Skjørisen, Langvatnet vest og Saltvannet)
Sesong for øvre del av vassdraget: 15. juni - 31. august. Startskuddet for sesongen skjer klokken 1200.
Hvor kan jeg fiske?
Bø JFF forvalter fiskeretten i hele Straumevassdraget. Dette inkluderer Varpa, Skjørisen, Saltvatnet, Haversvatnet, Fagerhaugvatnet, Børgevatnet, Langmovatnet og Veavatnet. Dessuten Langvatnet og Kringlevannet på den vestlige greina mellom Straumsjøen og Høgmyra nord for Straume. Se kart på inatur for flere detaljer.
Skjørisen og Saltvannet er en del av Straume naturreservat og ligger mellom Forøya og Storhaugen, tilgjengelig både fra FV 820 i området ved Bøheimen, og fra fylkesveien på Søberg-sida. Vis hensyn for hekkende fugler langs reservatet.
Lovlig redskap
Alle lovlige redskaper er tillatt for fiske i vassdraget. Fiskere plikter å følge lokale begrensninger og skånsom fangstpraksis. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-03-15-798
Fiskekort og fiskeavgift
Alle som er over 18 år og som skal fiske etter laks, sjøørret eller sjørøye i vassdrag skal betale den statlige fiskeravgiften. Det gjelder også dersom du er grunneier. Barn og ungdom under 18 år skal ikke betale fiskeravgift og fisker gratis i hele Straumevassdraget unntatt Varpa. Velg riktig rabatt på salgssiden hos Inatur for fiskekort.
Sesongkort, døgnkort og ungdomskort gir tilgang til fiske i hele Straumevassdraget, med unntak av Varpa, som utgjør en egen sone der kun døgnkort er tilgjengelig. Fiskekort kan kjøpes på Inatur.
Fiskekvoter i vassdraget
- Døgnkvote: Hovedreglen er maksimalt 5 sjøørret per døgn. Dette gjelder for hele vassdraget, inkludert Varpa.
Presisering: Hvis du fisker både i Varpa og andre områder lengre opp i vassdraget, gjelder døgnkvoten samlet for hele området (5 sjøørret totalt). Ved fiske på døgnkort gjelder spesifikke tidsgrupper for det kjøpte fiskekortet. - Årskvote: Maksimalt 15 sjøørret per år. Dette gjelder for hele vassdraget, inkludert Varpa.
- Presisering: Hvis du fisker både i Varpa og andre områder lengre opp i vassdraget, gjelder årskvoten samlet for hele området (15 sjøørret totalt).
- Minstemål på sjøørret: 30 cm.
- Maks-mål på sjøørret/brunørret: 65 cm.
- Merk: Skadet ørret som overstiger 65 cm skal avlives og rapporteres til fiskeoppsynet umiddelbart. Fisken skal leveres inn og vil telle med i døgn- og årskvoten. Kontakt-info til fiskeoppsynet finner du på hjemmesiden.
- Laks: Det er ingen kvote på laks.
Vi ønsker å bygge opp bestanden i vassdraget igjen, og det legges ned mye arbeid med kultivering og restaurering av gyte- og oppvekstforhold i vassdraget. Etter mange tiårs ukritisk uttak av stor fisk har vi valgt å begrense sesonglengden og uttaket av stor fisk i vassdraget. Derfor er det viktig at du følger kvotebestemmelsene og rapporterer all fangst. Straumevassdraget er hovedsaklig et ørretvassdrag og har derfor ingen begrensninger på laks. Elvemuslingen i vassdraget er gentestet og testene viser at det er en ørretmusling. Engelskmennene som fisket her for hundre år siden fikk ikke laks, og vi vet det er satt ut lakseyngel på 80-tallet.
Under fiske ber vi alle voksne over 18 år uoppfordret fremvise følgende til oppsynet:
- Gyldig legitimasjon
- Gyldig fiskekort for sonen du fisker i
- Gyldig fiskeravgiftskort
Husk fangstrapportering! (Gjelder også ungdomsskort)
- Fanget fisk skal rapporteres innen 1 døgn etter fangst. Dette inkluderer "fang og slipp" av all fisk uansett størrelse, og null fangst.
- All ørret fanget i Skjørisen og Varpa skal rapporteres inn som sjøørret.
Statsforvalteren krever rapport og oversikt for fisket. Det er viktig at all fanget fisk rapporteres med så mye detaljer som mulig i fangstrapporten. Ved å gjøre dette skikkelig bidrar du til en bredere forståelse av Straumevassdraget for naturforvaltning. Det langsiktige målet er et robust og bærekraftig vassdrag med flott sjøørret for neste generasjoner.